Aktuelno

04.

sep.18.

Audicija za nove članove

Kulturno umetničko društvo "Krušik" raspisuje AUDICIJU za prijem NOVIH ČLANOVA, u sezoni 2018/19.
Svi vi koji ste uzrasta 7 godina pa naviše, možete doći svakog PONEDELJKA, SREDE I PETKA (od 17.-og septembra) u 19:30h ispred glavne kapije fabrike "Krušik", kako bi se pridružili veseloj družini našeg društva, sa dugogodišnjom tradicijom.
Dragi roditelji, pozivamo vas da dovedete svoju decu, kako bi, pre svega, naučili da igraju, pevaju ili sviraju. Da budu posvećeni svom hobiju, svojoj zainteresovanosti za nekom aktivnošću. A da ne pominjemo brojna putovanja, mnogobrojne nastupe, upoznavanje novih ljudi, drugačijih nacija, tradicija. Sklapanja različitih poznanstava, ostvarivanja prijateljstava za čitav život. Sve to čini jedno kulturno umetničko društvo. Dozvolite vašoj deci da budu deo naše porodice.
P.S - Za svaki od pomenutih termina kada budete dovodili vašu decu, uspostavljaće se kontakt sa roditeljima, decom, i formiranje tzv. prijavnice između vas i našeg društva. Nakon toga, u poslednjoj sedmici septembra biće organizovana prezentacija u amfiteatar sali glavne upravne zgrade fabrike "Krušik", kada će se održati prezentacija našeg KUD-a i klasifikacija dece po uzrasnim grupama, da bi od oktobra, budući članovi, počeli sa radom. Prezentacija će sadržati istorijat samog društva, predstavljanje naših igara, kao i dosadašnji učinak.

ŽELIMO DA NAM SE PRIDRUŽITE.
NOVIM ČLANOVIMA SE UVEK IZNOVA RADUJEMO!


22.

avg.18.

Radničke sportske igre

Dugo najavljivani koncert koji se odigrao na Tari, povodom otvaranja radničkih sportskih igara fabrika namenske industrije, protekao je i više nego dobro.
Pored toga što je naša fabrika bila domaćin ovogodišnjih sportskih igara, naš nastup izazvao je pozitvne reakcije i kod ostalih predstavnika svojih fabrika. Učesnici pored sportista sindikata fabrike "Krušik", bili su i sportisti fabrika: "Prvi partrizan" - Užice, "Sloboda" - Čačak, "Prva petoletka" - Trstenik, "Milan Blagojević" - Lučani.
Uigrane koreografije, dobro navežbane narodne pesme i kompozicije, samo su delić onoga što je krasilo koncert članova našeg društva.


09.

avg.18.

Nastup na 32. Tešnjarskim večerima

Naše društvo učestvovalo je, u četvrtak 9. avgusta, na večeri folklora u okviru gradske manifestacije "Tešnjarske večeri", koja se ove godine održava 32. put. Tom prilikom prvi izvođački ansambl nastupio je koreografijama "Istočna Makedonija" i "Valjevska podvala", uz pratnju narodnog orkestra.
Kulturno umetničko društvo "Krušik" rado se odaziva na sve valjevske manifestacije, iz oblasti kulturno-umetničkog stvaralaštva, tako da ni ova nije bila izuzetak.


30.

jul 18.

Seminar

U ponedeljak 30. jula, u prostorijama našeg društva, održan je seminar sa članovima kulturno umetničkog društva "Milan Blagojević-Namenska“ iz Lučana.
Obuka je sadržala upoznavanje, igrača njihovog KUD-a, sa osnovnim elementima folklora. Istoj je prisustvovalo osam osoba, koje će u narednom periodu biti odgovorni za pripremu i nastupe svih dečijih grupa ovog ansambla.
Predavač seminara Duško Krajinović, inače koordinator celokupne folklorne sekcije u našem KUD-u, pored toga što je pokazivao korake i govorio o našim igrama, naglasio je na koji način je potrebno govoriti deci o srpskoj tradiciji, ali i kako se ophoditi prema njima da bi se još više zainteresovala i zadržala u folkloru. Takođe, šef orkestra KUD "Krušik“, Miroslav Vujić, držao je predavanje muzičkoj sekciji, sačinjenoj od dva harmonikaša.
Inače ova dva KUD-a sarađuju već neko vreme. Folklorni ansambl "Milan Blagojević-Namenska", kao društvo istoimene fabrike, postojao je i bio jedan od poznatijih u ovoj branši, da bi pre nekoliko godina kao posledica različitih okolnosti, prestao sa radom. Poslednjih meseci, nakon ponovnog oformljenja, imaju brojne nastupe i konstantno privlače paznju. Zbog toga nastoje da se posvete radu sa najmlađima, koji u velikom broju žele da budu deo ovog KUD-a.
Posle teoretskog i praktičnog dela seminara, učesnicima su pokazane nošnje onih koreografija koje se nalaze u našem repertoaru, kao što je i predstavljena standardna priča koja ih bliže određuje.
Seminaru su prisustvovali glavni predstavnik njihovog društva – Zoran Babić, kao i predsednik našeg društva - Branko Petrović.
Nadamo se da će u svojim zamislima istrajati i uspeti, a mi ćemo uvek biti voljni da im pomognemo, kad god je to u našoj moći.


05.

jul 18.

28. "Rudolštat festival" (Nemačka)

Naše kulturno umetničko društvo sa svojim prvim izvođačkim ansamblom i orkestarskom sekcijom, učestvovalo je na 28. "Rudolštat festivalu", koji se održavao od 5. do 8. jula u Rudolštatu.
Ovaj festival reprezentuje se kao najveći i najpriznatiji festival folklorne, izvorne i svetske muzike, u Nemačkoj. Posećen je od strane 90.000 gledalaca. Festival je pomno i pažljivo praćen posredstvom nacionalnih i internacionalnih medija, kao što su: TV, radio, štampa.
Pored našeg KUD-a, učešće kao folklorna grupa, uzeli su predstavnici Estonije, kao i mnogi drugi muzički izvođači iz različitih delova sveta. KUD "Krušik“ nastupao je najmanje dva puta tokom svakog od festivalskih dana. Četiri puta je izveo svoj program koreografija i orkestarskih, muzičkih tačaka od 50 minuta i jedanput, na zatvaranju festivala, programom od 15 minuta. Doživeli su prihvatanje svih posetilaca festivala, koje je dokazano njihovim burnim aplauzima, nasmešenim licima i odličnim raspoloženjem.
Izvođene su koreografije koju su po svim svojim obeležjima veoma atraktivne i pogodne za takve festivale. Tokom nastupa nizale su se: "Valjevska podvala", "Šopske igre", "Vlaške igre", "Istočna Makedonija", ali i ženska igra "Egejska Makedonija" i muška igra "Pijani Banat".
Orkestar je svojim kompozicijama doprineo još boljoj atmosferi koja je vladala u publici, kao i intezitetu ovacija koje su svakim narednim danom bivale sve učestalije.
Dobijajući različite pohvale i pozitivne kritike od organizatora, članovi našeg društva otišli su vidno zadovoljni i motivisaniji nego ikad, spremniji i samopouzdaniji za sve buduće nastupe.


23.

jun 18.

"Vidovdanski sabor" u Zvorniku

Kulturno umetničko društvo "Krušik" učestvovalo je na manifestaciji "Vidovdanski sabor", koja se održava u Zvorniku.
Tom prilikom naše društvo sa svojim, prvim izvođačkim ansamblom nastupilo je dvema koreografijama, i to: "Valjevska podvala" i "Šopske igre". Pored toga, naš folklorni ansambl, predstavio je vokalnog solistu Natašu Vesić, koja je izvela dve numere: "Zarudela šljiva ranka" i "Sini jarko sunce sa Kosova polja".
Inače, ova manifestacija tradicionalno se obeležava 13. put i okuplja brojne ansamble kako iz Republike Srpske tako i država regiona. Ove godine, pored domaćina kulturno umetničkog društva "Sveti Sava" iz Zvornika i našeg društva, učešće su uzeli i KUD-ovi iz Ugljevika, Nove Pazove, Šapca i Novog Sada.
Otvaranju ovog festivala koji predstavlja proslavu najvećeg praznika u istoriji srpskog naroda (Vidovdan), prethodio je defile učesnika centrom grada i prijem u Gradskoj upravi, koja je pokrovitelj pomenute manifestacije. Svako društvo se prezentovalo jednom od izvornih igara karakterističnih za kraj iz kog dolaze.


31.

maj 18.

Nacionalni kongres zdravstva, Divčibare

Od 31. maja do 3. juna na turističkoj planini Divčibare, 40 km od našeg grada Valjeva, održan je Nacionalni kongres zdravstva, pod nazivom "Zdravstveni profesionalci – prošlost sadašnjost i budućnost".
Kulturno umetničko društvo "Krušik" sa svojim prvim izvođačkim ansamblom nastupilo je prvog dana na otvaranju kongresa. Tim povodom izvedene su koreografije "Valjevska podvala" i "Vlaške igre". Nakon predstavljenog programa, upriličen je koktel u banket sali hotela "Divčibare”, gde se i sam kongres odvijao.
HK "Krušik" a.d. je još jednom u nizu pokazao društveno odgovorno poslovanje, ovog puta učešćem svog kulturno umetničkog društva na pomenutom kongresu. To nam je veoma značajna redovna aktivnost kako u prošlosti tako u sadašnjosti i budućnosti, kako je predviđeno Integrisanim menadžment sistemima koje ova kompanija poseduje.


24.

maj 18.

Naš mali virtuoz

Član naše orkestarke sekcije, violinista Milivoj Jovanović (12), osvojio je prvu nagradu mladih virtuoza na Međunarodnom muzičkom takmičenju koje je organizovala muzička škola "Petar Konjović" iz Beograda.
Milivoj je inače učenik III razreda osnovne muzičke škole "Živorad Grbić" iz Valjeva, u klasi nastavnice Ljiljane Jovanović.
Još jednom sve čestitke našem mladom talentu i puno sreće u narednim takmičenjima.


22.

apr.18.

Turneja u Francuskoj

Kulturno umetničko društvo "Krušik" upravo se vratilo sa dvonedeljne turneje po severu Francuske, koja je održana u gradu Rubeu. Folklorno društvo, koje je na ovu turneju krenulo sa prvim izvođačkim i veteranskim ansamblom, kao i orkestarskom sekcijom i ženskom pevačkom grupom, uzelo je učešće na jubilarnoj 20.-godišnjici tamošnje manifestacije "Kulturna nedelja", koja je realizovana u periodu od 14. do 21. aprila.


01.

jan.18.

Srećna Nova godina!

Kulturno umetničko društvo "Krušik" svim svojim prijateljima, članovima, donatorima i poštovaocima folklora i tradicije želi zdravu, uspešnu i veselu 2018. godinu!


01.

jan.18.

Novi web sajt

Duuugooekivani web sajt društva konačno je od prvog dana 2018.godine on-line. KUD "Krušik" se zahvaljuje Deda Mrazu na ovom poklonu :)